Директорът на РИМ-Велико Търново д-р Иван Църов с наградата „Велико Търново“

Археологът и директор на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църовр бе удостоен с наградата „Велико Търново“.

Отличието бе връчено на тържествена онлайн сесия на Великотърновски общински съвет по повод Празника на града – 22 март.

Наградата е присъдена на д-р Църов за проучването и популяризирането на римския град Никополис ад Иструм и тракийската могила край село Големани, работата му като ръководител на музей който тази година отбелязва150 години от основаването си и за развитие на съвременния облик на музейните обекти и културния и исторически туризъм в града.

„Благодаря за високата чест, която ми е оказана. Не мога да не спомена, че успехите на музея се дължат и на големия екип, който с големи усилия се старае да опазва и представя пред многобройните ни гости обектите, които стопанисваме. Без тях нямаше да имаме тези високи резултати. Приемем наградата и като признание за техния труд“, заяви д-р Църов.

С награда „Велико Търново“ бе удостоен и маестро Живко Петров, а званието Почетен гражданин на Старата столица бе връчено на проф. д.и.н. Милко Палангурски и посмъртно на 37 български генерали, родени в старата столица.