Два музея приемат безплатно посетители на 18 юли 2017 г.

Два музея във Велико Търново ще приемат безплатно посетители на 18 юли 2017 г. по повод 180 години от рождението на Васил Левски.

Свободният достъп е от 9,00 ч. до 16,00 часа за експозициите в музей „Възраждане и Учредително събрание“  и  музей „Затвор“. Търновци и гости на града ще имат възможност да видят оригиналните вещи на Апостола, неговото лично оръжие, както и сабите на неговите съратници Христо Иванов Големия, Матей Преображенски и Иван Кършовски.

По повод годишнината от рождението на Васил Левски за първи път в изложба ще бъдат показани документи и свидетелства на Христо Иванов Големия, съхранявани във фондовете на музея.. Сред тях са два оригинални портрета на търновския революционер; Писмо от членовете на дружество „Български Лев” в Севлиево, с покана към българския войвода да се включи в тържествата по повод издигането на паметника на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в местността Канлъ дере през 1889 г. ; Свидетелство, издадено от габровски поборници през 1896 г. за участието на Христо Иванов в Априлското въстание; Телеграма от 20 януари 1894 г., изпратена от министър-председателя Стефан Стамболов до Христо Иванов с информация за предстоящите избори и кандидатурите на Либералната партия в Търново; Писмо от Министъра на просвещението и вътрешните работи Петко Славейков от 1884 г., с което Христо Иванов получава поборническа пенсия в размер на 200 лв.

Сред документите са и две грамоти от княжеската канцелария на Фердинанд I по повод удостояването на Христо Иванов с високото държавно отличие Войнишки сребърен кръст – IV степен за участие в националноосвободителните движения през 1888 г. и  орден за Гражданска заслуга  – V степен през 1893 г.