В Богородичния манастир под Царевец бе разкрито погребение на висш духовник

Археолозите от Регионален исторически музей-Велико Търново проф.д-р Хитко Вачев и Илиян Петракиев разкриха гроб на висш духовник от края на XIV век началото на XV век при проучванията на Богородичния манастир в местността Френкхисар под крепостта Царевец.
Оформлението на горната камера на гроба показват, че в него са положени останките на духовник с висок сан. Свидетелство за това е, че погребаният е в полуседнало положение, както навремето са погребвани знатните духовници.
Погребението е на възрастен мъж, на около 60 години, който според костните изменения, вероятно е страдал от артрит.То е открито между църквата и голямата жилищна сграда, която се намира в северна посока.
Според археолозите в притвора на църквата не е имало място и духовникът е бил погребан между храма и съседната сграда, най-представителното място в манастирския комплекс.
Мястото и позата на индивидът доказват, че гробът е на висш духовник, вероятно архимандрит – почетна титла на игумен с особена святост и заслуги към църквата и християнството.
Това е първото погребение на толкова високопоставен духовник разкрито при археологически проучвания във Велико Търново. Датирано е към края на XIV началото на XV век и е възможно да е на един от последните епископи на столичния Търновград.
Манастирът „Успение на света Богородица“, разкрит през 2013 г. от проф. Хитко Вачев, е едно от най-святите места в болярския град. Археологическите проучвания този сезон са финансирани с 10 000 лева от Министерството на културата, както и на дарените 15 000 лева от Иван Йотов от Енергийния системен оператор и 5000 лева от Валери Младенов от фирма „Авер“.