Втори фрагмент от мерителна маса с гладиаторски сцени открита в Никополис ад Иструм

Най-интересните находки от последните проучвания в античния град Никополис ад Иструм представи пред медиите ръководителят на археологическия екип д-р Иван Църов.

Сред тях е лявата част от мерителна маса с релефни сцени от гладиаторски битки. Фрагментът е открит в югозападния ъгъл на форумния комплекс при проучване на отводняването на перистилния двор под нивото, в крушовидна яма с архитектурни детайли от различни места. Датира се към първата половина на III век. Друг фрагмент от мерителната маса бе открит преди 2 години. Контролната везна с мензори на работния плот е била използвана от властите в античния град за измерване на определени обеми.

Двете лицеви части на мерителната маса представят протичането на гладиаторски игри. Сцената е динамична и показва битката между класически гладиатор и ретиарий.

Части от два надписа, глинени лампи, стило и над 70 монети, предимно от IV век са открити този сезон в античния град. Сред тя е и бронзова монета тим „медальон“ с тегло 16 грама..

Археологическият сезон в Никополис ад Иструм се проведе от 31 август до 2 октомври и бе финансиран с 21 165 лв. .от Министерство на културата.