Втори летен фестивал на класическата камерна музика Arbanassi Summer Music 2011

Втори летен фестивал на класическата камерна музика ARBANASSI SUMMER MUSIC 2011 15,17,19 август 2011

църква-музей „Св.св. Архангели Михаил и Гавраил” с.Арбанаси

Идеята за камерни концерти в църквата-музей „Св.св. Архангели Михаил и Гавраил” в с.Арбанаси възниква през 2009 г., когато белгийските музиканти, семейство Медстаг – белгиецът Димитри и родената във Велико Търново Юлита Фъсева – разглеждат църквата като туристи. Музиканти с изградена международна кариера, концертиращи в цяла Европа, те остават силно впечатлени от уникалната акустика на сградата и предлагат на директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново следващото лято да изнесат концерти заедно със свои колеги музиканти.
В началото на август 2010г. седем музиканти изнесоха три концерта за ценителите на класическата камерна музика – първият е в лапидариума на Археологическия музей, другите са в църквата-музей „Св.св. Архангели Михаил и Гавраил”. Домакин и организатор беше Регионалният исторически музей – В.Търново, подпомогнат от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Успехът им привлече още партньори в организацията на Втория летен фестивал през 2011 г., а музикантите приеха провокацията за още по-трудна и интересна програма, на която Ви каним да се насладите.
През 2011 г. Регионалният исторически музей – Велико Търново организира второто издание на Летния фестивал на класическата камерна музика като част от програмата за честването на своя 140-годишен юбилей.
Камерните концерти класическа музика в исторически места – църкви, галерии, музейни зали са все още рядкост в България, особено на изпълнители с международно утвърдени имена. Това печели интереса на публиката, на ценителите на тази музика към Летния фестивал в Арбанаси, а вече утвърденото високо ниво привлича и други изпълнители от европейските сцени – музиканти и певци от Берлинската опера, Берлинския симфоничен оркестър, Парижката филхармония и Виенския симфоничен оркестър – да заявят желание за участие в следващите издания .

П Р О Г Р А М А Т А:

Музикантите ще представят 3 програми с три различни формации в уникалната с акустиката си църква-музей.
На първия концерт ще чуете произведения за струнни инструменти. Вторият е изключителен – произведения за духови инструменти и еврейски песни за сопрано, обой, кларинет и фагот.
На финалния концерт ще изпълнят великолепния квинтет на Прокофиев и „Песни от Оверн“ на Жозеф Кантелуб в следната формация: обой, кларинет, фагот, цигулка, виола, виолончело, контрабас и сопрано.

15 август 2011, 19.00ч.
Соната за цигулка и виолончело Морис Равел
Химн ІІ за виолончело и контрабас Алфред Шнитке
АНТРАКТ

Струнно трио в сол мажор Лудвиг ван Бетховен

17 август 2011, 19.00ч.
Пет пиеси – трио Ралф Воуган Уилямс
за обой, кларинет и фагот
Соната Франциск Пуленк
за кларинет и фагот
Пет пиеси за трио Жак Ибер
за обой, кларинет и фагот

АНТРАКТ

Oj Wi Fajn …
Музика на Клезмер за вокал, обой/английски рог, кларинет и фагот

19 август 2011, 19.00ч.
Квинтет Сергей Прокофиев
за обой, цигулка, кларинет, виола и контрабас

АНТРАКТ

Песни от Оверн
диригент Иво Венков Жозеф Кантелуб
(аранж. Ерик Десимпелаере)

Pastourelle
Lo Fiolaire
La pastoura als camps
L’ai de Rotso
Ound ‘onoren Gorda
Obal din lou limouzi
La Délaissée
Lou Boussou

Музиканти

Клер Лешиен (Claire Lechien) цигулка
Кателине Онсиа (Katelijne Onsia) виола
Марлон Дек (Marlon Dek) виолончело
Юлита Фъсева (Julita Fasseva) контрабас
Димитри Местдаг (Dimitri Mestdag) обой /английски рог
Мария Павлович (Marija Pavlovic) кларинет
Питър Нютен (Pieter Nuytten) фагот
Луиза Ниобе Н’кум( Louisa Njobe N’koum) сопрано
Иво Венков диригент

ВХОД СВОБОДЕН
За всеки концерт ще бъдат раздадени само по 50 покани, колкото са местата в залата. За резервации на покани за концертите и допълнителна информация:

phone: +359 88 5 565 515, e-mail: tsarova@abv.bg

След всеки концерт, в прохладата на двора на църквата-музей, на чаша вино ще имате възможност да се срещнете и разговаряте с изпълнителите, осигурен е превод от френски, английски и немски език.

М У З И К А Н Т И Т Е Тази формация е уникална. Всички музиканти са направили вече голяма международна кариера, но в Арбанаси ще свирят в такъв състав за първи път. В основата на ансамбъла са четирима музиканти от Кралската фламандска филхармония в Антверпен: Юлита Фъсева (контрабас), Клер Лешиен (цигулка), Марлон Дек (виолончело) и Димитри Местдаг (английски рог, солист). Питер Нютен е първи соло фагот на Ротердамската филхармония, а съпругата му Мария Павлович от Хърватия е международен кларинетист на свободна практика. Кателине Онсия свири на виола и е постоянен член на Националния оркестър на Белгия в Брюксел. Луиза Ниобе Н’кум, която е наполовина българка, гради международна кариера като сопрано солист. Диригент на изпълнението на „Песни от Оверн” е международно известният българин Иво Венков, понастоящем професор по диригенство в Антверпенската Кралска консерватория.

Ц Ъ Р К В А Т А – М У З Е Й „СВ. СВ. АРХАНГЕЛИ МИХАИЛ И ГАВРАИЛ” е построена през ХVІ – ХVІІ век, окончателно е завършена на 11 август 1760 г. Стенописите са изключителни за времето си като иконография и стил на изпълнение. Покрита е със свод и полусферичен скрит купол. Притворът, параклисът “Св. Параскева” и преддверието са покрити с полуцилиндрични масивни сводове, укрепени с аркови пояси. Това е причината за уникалната акустика на сградата. Именно тази фантастична акустика предизвиква желанието на музикантите да свирят там за удоволствието от звученето, а Регионалният исторически музей – Велико Търново прегръща идеята им. Резултатът е невероятно звучене на прекрасна музика, изпълнена от музиканти от висока класа.

К О Н Ц Е Р Т И Т Е
Парвият цикъл концерти се състоя през м.август 2010г. по идея на Димитри и Юлита, които първи откриха акустиката и атмосферата на църквата и приобщиха своите колеги – музиканти. Домакин и организатор беше Регионалният исторически музей – В.Търново, подпомогнат от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Успехът им привлече още съмишленици в организацията на Втория летен фестивал, а музикантите приеха провокацията за още по-трудна и интересна програма, на която Ви каним да се насладите.

П Р И Я Т Е Л И Т Е
Инициатор и организатор на Летните фестивали на класическата камерна музика в Арбанаси е Регионалният исторически музей във Велико Търново със съдействието и подкрепата на
Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”
Националното ДАРИК РАДИО е медиен партньор на ІІ Летен фестивал на класическата камерна музика Арбанаси 2011
Фестивалът се реализира с любезното съдействие на:
Посолството на Кралство Белгия и Н.Пр. Марк Михилсен – посланик на Кралство Белгия в Република България
DEXIA BANK
Община Велико Търново
Вина Диа Калис
Винпром – Търговище
Зонта Интернешънъл – Клуб ВеликоТърново

Б Ъ Д Е Щ Е Т О на Летните фестивали на класическата камерна музика в Арбанаси ще включи нови изпълнители и нови формации, както и много нови приятели сред ценителите на класическата музика. Усилията ни ще бъдат насочени към привличането на изявени международни музиканти и към разширяването на програмата и броя на концертите.

Димитри Местдаг, обой, английски рог
Учи в музикалната академия в Харелбеке (Harelbeke), а също и в Кунстуманиора (Kunsthumaniora) в Гент при Иф Боури (Yf Bourry). Получава магистърска степен по обой, английски рог и камерна музика в Брюкселската консерватория при Пол Домбрехт и Алекс Ван Беверен. Посещава майсторския клас на Алейн Денис, Инго Горицки и Томас Индермюле. Също така учи и в Ротердамската консерватория под ръководството на Емануел Абюл. Печели първа награда в Про Цивитате (днес Дексия Класикс), а през 1996 печели първа награда за английски рог в конкурса Тенуто. По време на концерта изнесен от победителите в това състезание изпълнява белгийската премиера на Концерт за английски рог и оркестър на композитора Нед Рорем. Концертът се записва за радиото и телевизията. Редовен гост е на различни ансамбли, в това число и на Прометей и Champ d’Action. Участва в много концерти Ротердамския филхармоничен оркестър под ръководството на изтъкнати диригенти, като Валери Гергиев, Владимир Юровски и Антонио Папано. От 1996 е солист – английски рог на deFilharmonie (Кралската фламандска филхармония), с които изнася представления като солист. Освен работата си в оркестъра, Димитри изнася представления с няколко международни оркестри като Филхармонията на Хонк Конг, Бамбергер Симфоникер, Радио-филхармоничният оркестър на Холандия и Нидерландският филхармоничен оркестър. Той е желан гост на много камерни музикални ансамбли.

Кателине Онсиа, виола Кателине започва обучението си по цигулка в музикалната академия в Едегем. През 2002 е лауреат на Националния конкурс за млади музиканти, спонсориран от Dexia bank. След като заменя цигулката с виола става член на няколко младежки оркестри като Симфоничния младежки оркестър на Фландрия и Младежкият оркестър на Европейския съюз, където свири под диригентството на имена като: Бернард Хайтинк, Владимир Ашкенази, Джеймс Конлон и Мухай Танг. По време на обучението си с Лео Де Неве в Кралската консерватория на Антверпен, през 2003 тя е назначена за виолист на Националния оркестър на Белгия. Освен работата си с оркестъра Кателине получава магистърска степен по теория на музиката. Посещава часове по дирижиране, пиано и фагот. Тя е активен камерен музикант в арфа-триото Скарлет и струнният ансамбъл Метаморфози. Посещава камерните музикални майсторски класове с Champ d’Action, Шпигел струнен квартет, струнен квартет Даниел и ансамбъл Оксалис.

Клер Лечиен, цигулка На осемнадесет годишна възраст тя е приета в “Chapelle Musicale Reine Elisabeth” (музикалната капела „Кралица Елизабет”) където учи с Вероник Богаер (Véronique Bogaerts). След този цикъл учи в Кралската консерватория на Брюксел и получава магистърска степен за цигулка и камерна музика, с високо отличие. На следващата година, продължава обучението си в Кралския музикален колеж в Лондон, откъдето получава допълнителна квалификация. Същевременно тя участва в майсторски класове заедно с Ив Кортвриндт (Yves Cortvrindt), Татяна Самуил (Tatiana Samouil), Албрехт Брюнингер (Albrecht Breuninger), Херман Креберс, (Herman Krebbers), Юзуко Хоригоме (Yuzuko Horigome)и Филипе Декам (Philippe Descamps). Клер е работещ камерен музикант и в близкото минало е участвала като солист в Бетховен концерто с националния белгийски оркестър под ръководството на Пиер Бартоломее и Симфоничен концерт по Моцарт с оркестъра на музикалното училище на Брюксел. Тя свири в “RCM Symphony Orchestra” под ръководството на велики майстори като Бернард Хайтинк (Bernard Haitink) и Сър Роджър Норингтън (Sir Roger Norrington). В Белгия тя гостува редовно на оркестри от ранга на Националния оперен оркестър, Фламандският симфоничен оркестър, Брюкселският камерен оркестър, а също и на ансамбли като Еманон (Emanon), струнен квартет Обрусел (Obbrussel) и Мюзик Новел (Musique Nouvelles) От 2009 година Клер е член на първата група цигулари на deFilharmonie (Кралска фламандска филхармония) . Също така, Клер преподава в академията по цигулка при Лувъра.

Луиза Ньобе Н’Кум, сопрано От българо-камерунски произход, сопраното извървява един нетипичен път.Преминавайки през литературни следвания (журналистика,театър) в свободния университет в Белгия, тя започва обучение по оперно пеене в Музикалната академия в София, България.Там получава първа награда за оперно пеене.Изнася рецитали и изпява Берта в “Сватбата на Фигаро”на Моцарт в Старозагорската опера, а също има и телевизионно представяне в бивша Югославия. Завръщайки се в Белгия тя е ангажирана в “Опера-Студио ”на Кралския театър дьо ла Моне (TRM) и участва в продукцията “Вълшебната флейта ”на Моцарт представяща се в ла Моне ,на Спа фестивала и в различни зали на Белгия.Изпява също “Стабат Матер”на Перголези с оркестъра Ла Камерата.Дотогава нейният репертоар е главно на мецосопрано,но нейният вокален регистър се разширява и сега изучава репертоара на сопраното. От този момент Ньобе прибавя в репертоара си големите цикли на немските лирични песни за оркестър и вокал като « Sieben frühe Lieder » на Албан Берг, « Wesendoncklieder » на Вагнер и «Vier letzte Lieder» на Р. Щраус,които ще изпълни следващия юни в Къщата на Изкуствата в Схарбек акомпанирана от Доминик Рамаерт.

Мария Павлович, кларинет Считана е за един от най-бележитите таланти на младото поколение изпълнители в Хърватия. Мария Павлович започва музикалното си обучение в родния Дубровник, а в последствие продължава в Загребската музикална академия, а по-късно и в чужбина. Дипломира се в Музикалната академия на Загреб в класа на Милко Правдич, след това продължава обучението си в Mozarteum, Залцбург в класа на Алойс Брандхофер, като в последната си година печели Würdigenpreiz на министерството на науката и културата на Австрия (Виена). През 2002 посещава лятната школа на Сантандер, където работи с високо ценени изпълнители като Радован Влаткович, Петер Кзаба, Хансйорг Шеленбергер и Едуард Брюнер. Също така, тя работи с Валтер Боейкенс, Иво Либеерт и Паскал Морагез. След поредица от награди в Хърватска, през 1998 е наградена с наградата на Филхармоничния оркестър на Загреб и PBZ American Express prize за най-успешен млад изпълнител на годината. По време на обучението си, тя печели стипендии от Министерството на науката на Република Хърватска, на Robus Stichting на Белгия, а също и на Ротъри клеб на Белгия. През 2006 печели състезанието AudiMozart в Роверето, Италия. През същата година печели и Наградата Пуленк в международния конкурс International IBLA Grand Prize в Рагуза, Италия. Изнася множество соло рецитали и камерни концерти на много родни и чуждестранни фестивали, като например Дубровнишкия летен фестивал, фестивалът Сан Марко , Загребски летни вечери, Rishon Lezion в Израел, Майстори на изкуството в Сен Мориц, Музика и Природа в Бож, Франция. Гостува в много европейски страни, САЩ и Израел. Като солист работи с утвърдени оркестри и камерни ансамбли в Хърватска и в други места. В последните няколко години трупа опит в оркестри в Хърватска, Австрия, Белгия, Франция и Холандия. Чест партньор в камерните представления е изпълнителят на фагот Питър Нуитен, а от 2009 работи повече с международно известната хърватска пианистка Мартина Филиак. През декември 2010 издава нов албум “music…friendship” заедно с пианистката Мартина Филиак, издаден от “Cantus”.

Марлон Дек, виолончело Започва обучението си при Марк Ламбрехт и продължава в Консерваторията в Тилбърг при Мишел Диспа. През 2004 г. Започва обучение в Кралската Консерватория в Гент при Джудит Ермерт. Марлон е свирила в няколко (младежки) оркестъра като младежки холандски оркестър (МХО), национален младежки оркестър (НМО), Световния оркестър на младежите музиканти и Zeeuws Orkest. От 2008 г. тя работи самостоятелно към Кралската фламандска филхармония. Като камерен музикант тя е свирила по няколко проекта с Квартет Mondriaan, Фламандската опера и пиесата ‘Am Rande des Abgrunds’ на Sofia Gubaidulina. През януари 2007 г. тя започва да свири като солист в концерт на Penderecki с проекто оркестъра на консерваториите на Гент, Тилбърг и Маастрихт. След това свири също така dubbelconcerto на Вивалди и годишните времена на Хайдн – концерт за чело в си и чело концерт на Дворжак. Марлон свири в майсторските класове на Ernst Reijseger, Jean-Guihen Queyras, Paul Uyterlinden, Fred Sherry, Roel Dieltiens, Wen-Sinn Yang, Mischa Maisky и Wolfgang Boettcher. Марлон свири Jaap Bolink от 1969 г. подпомагана от Холандската майсторска филхармония.

Питър Нютен, фагот Питър Нютен (1980) учи фагот в Антверпенската, Кьолнската и Базелската консерватории при Франсис Поле, Дани Дейн /фагот/, Професор Гьорг Ключ и Серджо Адзолини. Питър е бил избран за Младежкия оркестър към Европейския Съюз, Японския тихоокеански оркестър фестивал и Младежкия оркестър на Гюстав Маалер. В началото е работел с диригенти като Клаудио Абадо, Бернард Хайтинк и Иван Фишер. След като свири самостоятелно с професионалните оркестри на Белгия, Холандия, Испания и Германия, Питър е бил избран за първи фагот в Кралския национален оркестър на Шотландия в Глазгоу през 2004г. След това е „соло фагот” към Оркестъра на операта в Руан – Haute Normandie (2005-2007) и от октомври 2007 г. е соло фагот на оркестъра на Ротердамската Филхармония. Като гост Питър свири редовно с други оркестри като Берлинския Rundfunk Sinfonieorchester, Mozarteum Orchestra в Залцбург и Кралския Concertgebouw Orchestra в Амстердам. Той се увлича много по камерната музика и има възможността да работи с музикантите Андраш Адорян, Лаура Микола,Игор Рома, Николас Даниел, Джонатан Кели, Цви Меникер, Прия Мичел,Владимир Менделсон и Жан-Клод Ванден Ейнден. Питър участва редовно със ансамбли като Oxalys, I Solisti del Vento и Asko en Schoenberg. Дебютът му е през 2001г в Mozarts Sinfonia Concertante в Бозар, Брюксел. От тогава той представя множество концерти и концертира по Питър Максуел Давис, Хайдън, Вивалди и Моцарт в Белгия, Холандия, Франция и Германия с диригенти като Рой Гудман, Даниел Кавка, Хюберт Букбергер и Иван Мейлеманс. Mozart Bassoon Concerto е бил предаван по радио Клара. Питър преподава в консерваторията на Ротердам.

Юлита Фъсева, контрабас Юлита е родена във Велико Търново, 9-годишна заминава със семейството си в Германия. Там тя е завършила музикалното си образование в “Hochschule für Musik und Darstellende Kunst” във Франкфурт на Майн при професор Гюнтер Клаус,където получава “Orchesterdiplom”. Посещава майсторските класове на професор Франческо Петраки и професор Клаус Гютлер. Печели конкурс за стипендия на музикалната академия в Сиена за обучение при световно известния контрабасист проф. Клаус Струмпф. Като студентка тя свири с фестивалния оркестър на Шлезвиг- Холщайн и с Немската Младежка Филхармония . Има договори с няколко известни немски оркестри като “Symfonieorchester des Saarländischen Rundfunks”, “Bayerische Rundfunkorchester”, “Rundfunkorchester des Südwestfunks”и оркестъра на Франкфуртската опера. От 1999 г. е член на секцията на контрабасите на Кралската Фламандска Филхармония (deFilharmonie) Юлита е редовен и много търсен гост на различни европейски симфонични оркестри, ансамбли и камерни формации.

Иво Венков, диригент Иво Венков е роден в Русе – един от най-оживените музикални центрове, понякога наричан „Малката Виена”.Учил е пиано,теория и оркестрово дирижиране в Софийската консерватория. През 1995 г. той е дирижирал две камерни опери, написани от Георги Костов. Също през 1995 г. е бил назначен за главен диригент на Варненската държавната опера , където дебютира с „ Ловци на бисери ” на Бизе. Той дирижира различни симфонични творби и произведения за оркестър и хор в Софийския симфоничен оркестър, с които правят турнета в Италия,Гърция,Югославия, Япония и Испания. През януари 1996 г. той получава дипломата си за оркестрово дирижиране magna cum laude . Една година по-късно заминава в “ Hochschule für Musik und darstellende Kunst ” в Грац, Австрия за да шлифова изкуството си. Той дебютира в Белгия през 1998 г., дирижирайки множество оперети начело на Младежкия оркестър на Брюксел. През м. септември същата година е бил определен за диригент на оркестъра за младежи в Антверпен , the ‘Jeugd en Muziek’ Orchestra . Той ръководи Frankfurter Museumorchester, The Hague Philharmonic (Residentieorkest Den Haag; 2006) и Брюкселската филхармония (Vlaams Radio Orkest). Асистирал е на Уолтър Уелър във Фламандската кралска филхармония (deFilharmonie) и обикаля Фландрия с фландърския симфоничен оркестър . С Филхармонията на Брюксел записва Jules Strens’s ‘Ensorciana’ на компактдиска ‘Bonjour Monsieur Ensor’. През май 2004 г. Иво Венков спечелва Втора награда на международния конкурс по диригенство Густав Малер, организиран от Симфоничния оркестър на Бамберг. През месец май 2004 г. неговото изпълнението на „Морето ” на Дебюси му донася Първа награда на международния конкурс във Франкфурт за Диригенти „Сър Джордж Солти”. Понастоящем Иво Венков е професор по диригенство в Антверпенската Кралска Консерватория.