Водещи европейски класически музиканти пристигат за седмото издание на Arbanassi Summer Music

Единадесет музиканти, водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри, пристигат за предстоящото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. В уникалната с акустиката и стенописите си църква-музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси в пет вечери от 7 до 13 август те ще представят богатата традиция на унгарската музика. Международната формация от музиканти е в състав Винета Сарейка, (цигулка), Елиз Еркалп (хорна), Мария Павлович (кларинет), Димитри Местдаг (обой), Мая Богданович (чело), Клер Лехиен (цигулка), Юлита Фъсева (контрабас), Едит Ван Дик, (флейта), Питер Нойтен (фагот) и Барбара Гийпнер (виола). Те ще изпълнят творби на Бела Барток, Георги Лигети, Ендре Шервански, Ерно Дохнани, Ференц Фаркаш и Йоханес Брамс.
За първи път пред публиката на Arbanassi Summer Music ще се представи известната българска цигуларка Ангелина Абаджиева, която живее и работи в Германия. На 7 август фестивалът ще бъде открит с нейни соло изпълнения на произведения на Бах, Паганиини, Марин Големинов и Панчо Владигеров.
Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music е по инициатива на Регионалния исторически музей -Велико Търново и се реализира с подкрепата на община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“. През 2016 година музикалното събитие се провежда за седми път и е отличени с престижния лейбъл „Европейски фестивали“.
Началният час на всички концерти е 19.30.