Великотърновският музей с инициативи по повод 151 години от гибелта на Апостола

Регионален исторически музей-Велико Търново ще почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски и 151 години от гибелта му с няколко инициативи тази седмица.

„Левский в сърцата ни“ е темата на образователната инициатива „Музей в куфар“, която гостува в училища и детски градини в общината. Откритите уроци представят интересни факти от живота и революционната дейност на Апостола и негови вещи - орара ва Левски (дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва), снимка със саморъчен подпис, копие на пищова му „Гасер“, както и два печата на БРЦК, изработени за организацията по поръчка на Дякона.

Уроците по родолюбие и патриотизъм изнасят музейните уредници д-р Атанаска Стамболийска от отдел „История на България XV-XIX в.” и Михаил Стойчев от отдел „Фондове и Научен архив”.

Музеят припомня и местата, съхранили паметта за Васил Левски в Търновско и региона, в рубриката „Маршрути на паметта: По стъпките на Апостола“ в своите страници в социалните мрежи. Поредицата е на доц. д-р Светла Атанасова, завеждащ отдел „История на България XV-XIX век“.

Едно от местата съхранило паметта за Апостола е музей „Затвор“, където преминават последните дни на Васил Левски преди отвеждането му в София и изпълнението на смъртната присъда.

На 18 февруари, неделя, когато Велико Търново - историческа и духовна столица на България, ще отбележи 151 години от гибелта на Левски, музеят ще е отворен за безплатни посещения от 10,00 до 16,00 ч.