Безплатни посещения в Родната къща-музей на Петко Рачев Славейков във Велико Търново

Родната къща-музей на Петко Рачев Славейков във Велико Търново ще е отворена за безплатни посещения на 17 ноември (понеделник), когато се навършват 187 години от рождението на бележития българин. От 10,00 до 14,00 часа музейни специалисти ще запознават посетителите с житейския път, делата и творчеството на народния будител.
Петко Рачев Славейков е роден в Търново на 17 ноември 1827 година. Той е един от най-активните ръководители на борбите за независима българска църква. Участва в Руско-турската война и е един от бащите на Търновската конституция (1879 г.). Бележит поет, публицист, журналист, общественик и политик, Славейков е и един от създателите на съвременния български книжовен език.
Родната къща на възрожденеца и строител на Нова България на ул. „Драгоман“ №5 е реставрирана през 1971 г. и в нея се помещава документална експозиция.
Музеят се отваря по предварителна заявка. Повече информация може да се получи на телефон 062 638 841 или чрез сайта на Регионален исторически музей-Велико Търново www.museumvt.com.