Безплатни посещения в два музея по повод 144 години от гибелта на Левски

На 18 февруари 2017 г., по повод 144 години от гибелна на Васил Левски, отворени за безплатни посещения ще са музеите „Затвор“ и „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново, като места свързани с живота и дейността на Апостола.
В затвора Дякона е бил окован в килия 27 до 30 декември 1872 година след залавянето му при Къкрина.
В музей „Възраждане и Учредително събрание“могат да се видят лични вещи на Васил Девски, два печата на Българския революционен комитет (БРЦК) и дяконския орар.на Апостола.
Регионален исторически музей-Велико Търново направи технологично изследване на църковния пояс. Експертизата бе извършена от ръководителя на музейната Лаборатория за консервация и реставрация д-р Иван Чокоев, който е един от най-добрите специалисти по стари тъкани у нас. Установено е, че вложените материали са от периода на XIX век. Ширитите, пайетите и сърмените кръстове в орара произхождат от други църковни вещи и са преизползвани при направата на църковния пояс.
Дяконският пояс е дълъг 4, 30 м и е широк 10, 5 см. Изтъкан е в жълто и е украсен с растителни орнаменти – букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, изработени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и завършват със сърмени ресни.
Ценната вещ е получена в музея като дарение през 1985 година от Димитър и Веска Топлийски от София.