Безплатен пешеходен тур на 3-ти март

На Националния празник 3-ти март Регионален исторически музей-Велико Търновоорганизира безплатен пешеходен тур с беседа „Те загинаха за нашата свобода“. Обиколката ще е по исторически места, свързани с национално-освободителното движение, руско-турската война и възстановяването на българската държавност. Пешеходният тур ще започне в 10,00 ч. от площад „Съединение” № 1 пред музей „Възраждане и Учредително събрание“ и ще премине по маршрут: музей“Възраждане и Учредително събрание“ – музей Затвор“ – музей „Сарафкина къща“ – исторически места по ул. „Гурко“ – паметник „Майка България“

Участниците в пешеходната обиколка ще е допускат безплатно в музеите „Възраждане и Учредително събрание”, Затвор” и „Сарафкина къща”. Екскурзоводи ще са Светла Йорданова, Димитър Димитров и Пенка Виткова.

На 3-ти март отворени за посетители ще са АМР „Царевец”, Археологически музей, музей „Възраждане и Учредително събрание, музей ”Констанцалиева къща” и църква „Рождество Христово” в Арбанаси, ММПЦ “Царевград Търнов”, църква „Св. 40 мъченици”, музей „Затвор” и музей “Сарафкина къща”.

Няма да работят църквите ”Св. Архангели Михаил и Гавраил” и „Св. Георги” в Арбанаси, АМР „Трапезица”, къща-музей „Филип Тотю”- Вонеща вода, Исторически музей – Килифарево и АР „Никополис ад Иструм”.