Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ ще е домакин на фестивала „Нике – играта и победата“

На 25 май т. г. Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ до с. Никюп, община Велико Търново ще е домакин на седмото издание на Античен фестивал "Нике - играта и победата".

Тази година в събитието ще участват исторически реконструктори от Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словения и България.

Атрактивната програмата ще акцентира върху живота на римляни и готи през Късната Античност и ще представи демонстрации на римски настолни игри, антична мода, пресъздаване на религиозни ритуали, екипировка, бойни построения и битки, робски пазар.- Ще има рецитации на антична поезия, изпълнения на групи за eтно-фолк музика и различни игри с публиката.

Входът за фестивала и археологическия резерват на 25 май ще е свободен.

Международният античен римски фестивал "Нике - играта и победата" се провежда ежегодно в Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ от 2016 година. Традиционно, форумът се организира от Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице”, Регионален исторически музей - Велико Търново, Община Велико Търново и кметство на село Никюп.

Фестивалът се радва на голям посетителски интерес от страна на местните жители и туристите, и допълнително популяризира историческата забележителност. 

 

ПРОГРАМА

10:30 – Откриване на фестивала с представяне на групите участници

11:00 – Антична мода 

11:20 – Военни демонстрации: представяне на въоръжение, построения и тактики 

12:00 – Тържествено посрещане на императора 

12:30 – Битка срещу варварите

13:00 – Гладиаторски игри 

13:30 – 14:30 Обедна почивка 

14:30 – Обичаите на готите

15:00 – Робски пазар

15:30 – Медовината през вековете: дегустация на напитки по антични рецепти

16:00 – Раннохристиянска литургия

16:30 – Военни маневри

17:00 - Рецитал на антична поезия

18:00 - Концерт на КСАНА